• Hem
  • Anlita svetsare – Tips!
  • Stålindustrin och smidets utveckling
  • Stålbyggare – vanligaste tjänsterna
  • Utbilda sig till stålbyggare

bsm.nu

Stålindustrin och smidets utveckling

Stålindustrin och smide har länge varit en viktig del av Sveriges historia och betytt mycket för utvecklingen av samhället. Nedan följer en kort historisk tillbakablick över smidets och stålindustrins historia, för att skapa en större förståelse och en förankring i hur utvecklingen ser ut idag.

Stålindustrins historia i stora drag

Sedan 1600-talet har det funnits en omfattande industri kring järn i Sverige. Det gäller alla delar i processen från gruvarbete till smedernas arbete med att skapa produkter av olika slag. Under 1700-talet upprättades en del förteckningar över den här typen av arbete, exempelvis nedtecknades smedjorna och vilket område de tillhörde. Smederna som arbetade vid den här typen av smedjor var främst så kallade hammarsmeder. De arbetade främst med att bearbeta så kallat tackjärn till stångjärn.

Till en början låg många av den här typen av smedjor i närheten av de stora gruvorna. Men det luckrades upp allt mer under 1600-talet. Istället började verksamhet dyka upp på fler orter som hade nära till vattendrag av olika slag. På det sättet kunde materialet som skulle bearbetas fraktas via sjöar och sedan bearbetas i smedjor runt om i hela landet. Det gjorde att hela industrin fick ett uppsving och många av våra moderna samhällen byggdes upp runt de här orterna.

Under 1600-talet svarade Sverige för en stor del av exporten av järn till resten av världen.

Naturligtvis slutade inte branschen att utvecklas och förändras under 1600-talet. Dels fortsatte branschen att expandera under 1600-talet och dels började branschen tappa omfång under första halvan av 1800-talet. Det innebar att vissa delar av branschen las ner eller förändrades drastiskt. Exempelvis så lades många av de mindre bruken och smedjorna ner till förmån för stora järn- och stålverk. Trots omställningen fortsatte det gå ganska bra för branschen och det är något som också syns tydligt i mer modern historia. Det vill säga, trots att branschen har fortsatt tackla motgångar och kriser har den utvecklats framåt och är fortfarande en viktig del av Sveriges exportindustrier.

Smide som yrke

På 1700-talet och 1800-talet var yrket som smed väldigt populärt och ansågs vara ett viktigt och högt uppsatt skrå. Under industrialismen och slutet av 1800-talet, när många av de mindre smedjorna las ner, så påverkade det förstås också yrkets popularitet. Då blev det fler arbeten lediga inom industrierna som fabriksarbetare än att lära sig konsten och kunskaperna en smed behöver kunna.

Samtidigt blev smederna en tillgång för fabrikerna också. Många av vår moderna tids uppfinningar har krävt smedens kunskaper, såsom att tillverka verktyg, bultar och skruvar samt för att bygga järnvägar.

Att vara utbildad inom smide är en fördel om du vill arbeta inom olika former av industrier, främst stålindustrin. Det kan också vara en fördel om du vill arbeta som hovslagare eller liknande yrken.

Framtidsutsikter

Trots att branschen har förändrats ganska mycket under lång tid så är både stålindustrin och smide fortfarande viktiga för samhället idag. I takt med olika samhällsförändringar har också industrierna fått anpassa sig och det kommer de få fortsätta göra. Samtidigt så finns det stora utvecklingsmöjligheter och framtiden ser ljus ut för industrin.

Copyright bsm.nu © 2023