Snabbt agerande öppnade Södertäljebron

Omfattande skador på grund av lastbilsolycka och en entreprenör som inte klarade kvalitetskraven.  BSM såg till att Södertäljebron kunde öppnas tidigare än planerat.

Motorvägsbron i Södertälje öppnade åter för södergående trafik den 22 augusti. Det var cirka två veckor tidigare än Trafikverkets prognos.

– Tur att BSM kom in och kunde göra klart arbetet så att bron kunde öppna innan trafiken drog igång på allvar efter semestrarna, säger Patrick Lepierre, projektledare på Trafikverket.

Natten mot midsommarafton skadades Södertäljebrons södergående del så kraftigt efter en lastbilsolycka, att den varit stängd fram till nu. Detta har orsakat omfattande köer. Reparationsarbetet försenades när en underentreprenör sparkades. Det visade sig att en ny stålbalk hade dålig bärighet på grund av felaktigt utförda smides- och svetsarbeten. Istället anlitades BSM för att tillverka en ny balk samt utföra svetsjobb och montage. Ett arbete som utförts snabbare än planerat. Enligt Trafikverkets första prognos skulle bron öppna i början av september. Nu öppnade den redan natten mellan 21 och 22 augusti.

– Vi har specialcertifierade smeder så för oss är det ett enkelt uppdrag, trots de höga kvalitetskraven, säger Tom Teneberg, vd på BSM.

– BSM har gjort ett jättebra jobb. De satte upp ett tajt tidsschema som de sedan höll. Vi hade inte en enda anmärkning vid slutbesiktningen, säger Patrick Lepierre på Trafikverket.