När man hör ordet smed är det många som associerar detta med rena konstverk, men en smed kan vara så mycket mer än så. Begreppet är väldigt brett och täcker upp för flera olika typer av yrken. Det vanligaste är dock att en smed arbetar som stålbyggare i samband med att broar, arenor eller byggnadsstommar ska tillverkas. En stålbyggare är även någon som arbetar med kontorsbyggnader såväl som bostadshus.
Som smed eller stålbyggare så kommer du att kunna arbeta på flera olika platser. Det är bland annat i verkstäder, på stålverk, i plåtslageri eller på byggarbetarplatser. Vill du utbilda dig till en konstsmed så är det främst mindre verkstäder som kommer att bli din arbetsplats, alternativt att du öppnar upp ditt eget företag.
Arbetsuppgifter
Vad är det då som en stålbyggare gör och vilka arbetsuppgifter är det som är inkluderade? Enkelt förklarat kan man säga att den främsta uppgiften är att tillverka inredningsdetaljer och utsmyckningsdetaljer, men även stommar till ombyggnation såväl som nybyggnation. Idag är det allt vanligare att man använder sig av just stål när det kommer till industrialiserat bygge. Dessa stommar tillverkas först på en verkstad och behöver därefter kontrolleras för att säkerställa en CE-märkning. Efter att stommarna har gått igenom sin kontroll skickas de ut till arbetsplatsen, där de är redo att användas. I verkstaden ser man även till att stommar och balkar har den rätta längden och adderar hål om så behövs. I vissa fall kan delar behöva komma att svetsas ihop, vilket också är en av arbetsuppgifterna. Skulle det röra sig om större delar är det dock vanligast att dessa sätts ihop på byggplatsen i fråga.
Jobbet kan vara mycket tungt, påfrestande och tidskrävande, vilket i princip gäller för nästan alla typer av arbeten idag. Efter en lång arbetsdag kan det därför vara skönt att slänga sig på soffan och kicka igång spel på Storspelare Casino på nätet. På internet kommer du också att kunna hitta de licenser som du behöver ansöka om för att bli stålbyggare. Du kommer t.ex. att behöva ha en svetslicens för ett flertal olika uppdrag som du kan behöva ta dig an. Är du en mycket duktig och erfaren smed bör du kunna hantera flera olika svetstekniker och ha ett visst kunnande inom konstruktion.
Vad är det då en konstsmed gör och vad är det för skillnad mot en stålbyggare? Enkelt förklarat kan man säga att en konstsmed fungerar som en typ av formgivare. En konstsmed arbetar således med olika konsthantverk, men kan även välja konst eller hantverk separat. Ett exempel på ett sådant kan vara en vacker grund, inredningsdetaljer av olika slag, ljuskronor eller eleganta knivar. För att kunna bli en bra konstsmed så behöver du ha ett intresse för det konstnärliga och du bör även vara duktig på att teckna och skissa.
Behöver man ha körkort?
Det är inte alla stålbyggarjobb som kräver att du har ett körkort, men visst kommer det att underlätta i arbetet såväl som arbetsmöjligheterna. Det är inte ovanligt att stålbyggare och smeder på egen hand ser till att leverera ut det material som byggarbetarplatserna har efterfrågat. Om du arbetar på ett företag där körkort inte efterfrågas så är det antagligen för att de redan har leverantörer eller chaufförer som sköter detta på plats.
Vilken arbetsmiljö kan man förvänta sig?
Att vara stålbyggare är inget lugnt och tystlåtet arbete. I en verkstad kommer det att vara många höga ljud och även väldigt mycket buller. För att du som stålbyggare ska kunna trivas på platsen och må bra på ditt arbete är det viktigt att följa alla de föreskrifter som finns när det kommer till skydd för svetsning.
Skaffa dig rätt utbildning
Det finns flera vägar att gå för den som är intresserad av att utbilda sig till smed eller stålbyggare. Du kan bland annat välja det industritekniska programmet när det är dags att välja gymnasium, men du har också möjlighet att gå en arbetsmarknadsutbildning såväl som en klassisk vuxenutbildning. När det kommer till gymnasium så kan det variera vilket program det är som ger dig bästa utbildningen. Du kan hitta utbildningar även inom hantverksprogrammet.
Gäller det en arbetsmarknadsutbildning så är det Arbetsförmedlingen som du ska vända dig till. Här kan du få rådgivning och vägledning för att hitta rätt.
När vi talar om alternativa vägar ska vi inte heller glömma bort lärlingsmetoden. Du kan med fördel utbilda dig till stålbyggare eller smed genom att först börja som lärling på ett företag som erbjuder dig en utbildning. I början är det enklare uppgifter, men allt eftersom man utvecklas får man mer avancerade arbeten att hantera.
Licens
Som tidigare nämnt kommer du att behöva ha en licens om du ska arbeta med svetsning, något som majoriteten av alla stålbyggare också gör. Idag har det blivit mer och mer vanligt att svetsare dessutom behöver en europalicens. Du kan ansöka om denna på egen hand såväl som att få utbildningen via din arbetsgivare.